Diş çürüğü
Ø Dişler neden çürür?
Ağızda doğal olarak bakteriler bulunmaktadır. Tükettiğimiz şekerli ve unlu gıdaların kalıntıları bazı bakteriler tarafından kullanılır ve sonuç olarak ortaya asit çıkartılır. Bu asidik ortam da dişlerin mineral dokusunun bozulmasına ve dişlerimiz çürümesine sebep olur. İşte diş çürüğünden kurtulmak için bu denklemi bir yerinden bozmamız gerekmektedir. Bu amaçla şekerli ve unlu gıdaların tüketiminin azaltılması ve dişlerimizi fırçalayarak bu asidik ortamı dönüştürmemiz diş çürüğünden kurtulmak için ilk akla gelenler olmalıdır.
Diş çürükleri bazen gözle görülüp teşhis edilebilecek durumda olurken bazı durumlarda da ağız içi muayenede belli olmaz ancak radyografik değerlendirmelerde teşhis edilebilmektedir. Bu nedenle düzenli olarak ağız içi ve radyografik değerlendirme son derece önemlidir.
Diş çürükleri, tedavi edilmediği zaman, gün içerisinde ne kadar çok fırçalasak da ilerlemeye ve büyümeye devam edecektir. Özellikle süt dişlerinin daimi dişlere göre farklılık gösteren organik/inorganik yapısı nedeniyle çürük çok daha hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Süt dişleri nasıl olsa değişecek diye düşünülse de süt azı dişlerinin değişmesi 9-12 yaş aralığında gerçekleşmektedir. Erken dönemde dolgu ile tedavi edilebilecek durumda olan bir diş bazı durumlarda birkaç hafta içerisinde apse yaparak çekilmek durumunda kalabilmektedir. Bu nedenle süt dişlerinin de ihmal edilmeden tedavi edilmeye ve çocuğunuzun ağrı sızı yaşamamaya hakkı vardır.
Süt ve daimi dişlerde dolgu direk çürük diş dokusunun uzaklaştırılmasını takiben yapılabileceği gibi, amputasyon ya da kanal tedavisinin üzerinde de yapılabilmektedir. Bazen de dolgu yapılmasının uygun olmadığı durumlarda dişlere paslanmaz çelik kronlar, zirkonyum kronlar uygulanarak dişlerin daha uzun ömürlü kullanımı sağlanmaktadır.
En istemediğimiz sorun yaşandı ve sonuç olarak süt dişlerinin çekilmesi gerekti, yani dişi kaybettiğimiz durumlarla da sıkça karşılaşıyoruz ne yazık ki. Bu durumda daha sonra gelmesi gereken daimi dişin çıkmasına yaklaşık 6 aydan daha uzun bir süre varsa çekim boşluğunun önündeki ve arkasındaki dişler boşluğa doğru eğilecek ya da kayacaktır. Bu kayma durumunda da daralan alan daimi dişin çıkmasını engelleyebilmekte, dişin içeride gömülü kalmasına ya da yönünü değiştirerek eğri gelmesine sebep olabilmektedir. Bu durumlarda da bizlerin amacı çekim sonrasında boşluğun önünde ve arkasındaki dişlerin kaymasını engellemek ve bu boşluğu kaybetmeden muhafaza edebilmektir. Bu amaçla yapılan uygulamaya yer tutucu denilmektedir. Farklı durumlara göre yer tutucuların sabit ya da hareketli olarak yapılması gerekebilmektedir.